A szauna titka

Home / Egészség / A szauna titka
A szauna titka

A szaunában száraz meleg van: míg a páratartalom csupán 30 százalék körüli, a klasszikus finn szaunában a hőmérséklet legalább 90 ºC (az újabban terjedő enyhébb, úgynevezett bioszaunákban 60 ºC körüli).

A szaunázás méregtelenít, pihentet, nagyban erősíti a szervezet feltöltődését. A száraz forróság hatására a keringés gyorsul, a verejtékmirigyek fokozottan működnek, a bőr pórusai kitágulnak. Tartsd szem előtt, hogy a szaunázás időigényes, legalább másfél órát vesz igénybe, és akkor hatásos igazán, ha legalább heti rendszerességgel megismétled.

A szaunázás helyes módja 4 lépésben:

Mielőtt bemész a szaunába, vegyen meleg vizes zuhanyt, tisztítsd meg a bőröd a szennyeződésektől, a kozmetikai termékektől. A hölgyek minden esetben távolítsák el az arcukról a sminket. Vegyen le minden ékszert, mert felforrósodva megégethetik a bőrét.
Csak száraz bőrrel lépj be a kabinba, a zuhanyozás után alaposan törölközz meg.
Szaunázás után zuhanyozz le, mosd le az izzadtságot, és csak ezután ereszkedj bele a hideg vizű merülőmedencébe. Kerti szaunák esetén használd ki a téli havat és a szaunázás után mártózz meg benne, ahogy azt a finnek is teszik.
Pihenj legalább annyit, mint amennyi időt a kabinban eltöltöttél. Kétszer, háromszor ismételd meg a folyamatot.

Sajátítsa el a profi trükköket, hogy még jobban élvezze a szauna jótékony hatását:

Fürdőruha nélkül szaunázz, mert a fürdőruha elszorítja a keringést, a ruhával fedett területeken a bőr nem tud kellő módon szellőzni (arról nem beszélve, hogy a méreg drága fürdőruhák anyaga erősen károsodik a nagy melegben). Ha szemérmes vagy, akkor tekerj magad köré könnyű pamutanyagból készült szaunalepedőt.
Szaunázz kinyújtott, vagy a mellkashoz húzott lábbal.
A szaunában minél följebb ülünk, annál magasabb a hőmérséklet.
Ha háton fekszel, mielőtt kimennél, néhány percig ülj, így biztosan nem szédülsz meg.
Szaunázás után – ha lehetőséged van rá – masszíroztass, a „fellazult” izmokat és ízületeket a masszőr még hatásosabban tudja átgyúrni.
Közvetlenül szaunázás előtt és után ne szoláriumozz a bőre védelmében.

Aranyszabályok, amit mindenkinek be kell tartani saját és mások higiéniája és pihenése érdekében:

A szaunában nem illik beszélgetni, maradj csendben, így nem zavarsz másokat.
Mindig teríts magad alá törölközőt vagy szaunalepedőt, erre csorogjon az izzadtsága.
Ne vigyél be papucsot a szaunába.
A követ csak akkor locsold, és csak akkor használj illóolajokat, ha kérdéssel meggyőződél arról, hogy ez senkit sem zavar.

Kapcsolódó írásaink:

Gőzfürdő vagy szauna?»

Lazítás a gőzfürdőben»