A szőlőszem ereje

Home / Egészség / A szőlőszem ereje
A szőlőszem ereje

Akár egészségmegőrzésről, akár szépségápolásról van szó, a szőlő egymagában hasznos segítség lehet. A bogyó héja, húsa, leve, de még a magja is értékes anyagok tárháza, így

teljes körű segítséget nyújt a sejtek idő előtti öregedése elleni harcban,
erősíti az immunrendszert,
segít a szívinfarktus elleni védelemben,
aktiválja az idegrendszert,
erősíti a rövid távú emlékezetet.

A bogyóban egy szépségfarm rejtőzik

Magas a B-vitamin tartalma (különösen a B12), gazdag C-vitaminban. Ennek és a sok ásványi anyagnak (magnézium, kalcium, kálium) valamint a nyomelemeknek (szelén, cink, vas, mangán) köszönhetően energiával töltik fel a bőrt.
A szőlő héja is tele van természetes sejtvédő anyagokkal. Gazdag flavonoidokban (növényi eredetű antioxidáns vegyületek), és a hasonló hatást nyújtó polifenolokban (immunerősítő, érvédő vegyületek).  Tudjuk, hogy az egészséges a mediterrán étrend a miénknél lényegesen több zöldséget és gyümölcsöt tartalmaz, tehát sokkal többet fogyasztanak a két „fiatalságőrző” vegyületből, a flavonoidokból és polifenolokból is. Valószínűleg ez az oka, hogy a bőrük a miénkhez képest jóval idősebb korukig marad feszes és fiatalos.
A szőlőben rejtőző gyengéd gyümölcssav fokozza a sejtek újratermelődését, megszabadítják a bőrünk felszínét az elhalt sejtektől és tompítják az apró foltokat.
A szőlő magjából sajtolt olaj igazi hidratáló bomba, test szerte javítja a bőr rugalmasságát.

Éltető szőlőmag

Az élelmiszer-, a gyógyszer- és a kozmetikai ipar számára a szőlő magjából nyerhető olaj igazi kincs. A XIX. századtól kezdődően a szőlő darálása, majd préselése után visszamaradt törkölyből nyerik ki a magot. Ezt az eljárást alkalmazzák Magyarországon is már 1935. óta.  A kifőzött szőlőtörkölyből nyert mag 6-12 %, míg a nyers törkölyből származó mag 12-18 % olajat tartalmaz. Az olajnak magas a linolsav tartalma, közel 70%, ami a bőr vízháztartásának a szabályozásában játszik szerepet. Ennek köszönhető, hogy a szőlőmag-olajat tartalmazó krémek remekül hidratálnak. A kozmetikában szinte minden területen bevethető. Megtalálhatjuk a vékony szálú, erős igénybe vételnek kitett hajra kifejlesztett hajápolókban, a bőrregeneráló arc- és testápoló termékekben, a szemkörnyék ápolókban, az ajakírekben és a kézkrémekben. Használhatjuk akár lábfürdőhöz is, mert remekül frissít is az ápolás mellett. Az aromaterápiás masszázsoknál úgynevezett vivőolajként is alkalmazzák, mert közömbös illata lehetővé teszi, hogy „hígítóként” szerepeljen.

Tudtad?

A szőlőmag-olajnak zöldessárga-aranysárga színe van, ami hosszabb ideig tartó állás után barnássá válik. Sűrűn folyik, dióra emlékeztet az íze (az olasz szakácsok imádják ebben sütni a húsokat). Egyetlen gond van vele, viszonylag gyorsan avasodik.

Valódi wellness élmény

Természetesen az első szőlő és bor terápiát nyújtó SPA központ Franciaországban, Bordeaux-ban nyílt meg, ezt követték a spanyol, az olasz és az amerikai farmok. Az eredeti kényeztető kezelés során először fehér szőlőfajtából, Sauvignon-ból nyert szőlőmag-olajjal masszírozzák át az egész testet. Ezt követi egy feszültségoldó fürdő, ami úgy készül, hogy egy fakádban tömény borkivonatot adnak egy 34 fokos kénes forrásvízhez. A kezelés végén egy cellulit elleni vérkeringést javító pakolás következik, amit törkölyből, mézből és növényi olajokból készítenek.