Böjt, a folytonos megújulás forrása

Home / Egészség / Böjt, a folytonos megújulás forrása
Böjt, a folytonos megújulás forrása

A gyakorlott böjtölők pontosan érzik, amikor szervezetüknek újabb kúrára van szüksége. Ám sokszor azokban is megfogalmazódik a gondolat, de jó lenne böjtölni, megtisztulni, akik még kezdőnek számítanak. Azon túl, hogy szervezetükön szeretnének könnyíteni, motiválhatja őket az is, hogy kipróbálják magukat, vajon úrrá tudnak–e lenni saját rossz beidegződéseiken, szokásaikon. Egyáltalán képesek lennének végigcsinálni egy böjtöt? Erre a kérdésre csak akkor kaphatnak választ, ha kipróbálják!

Milyen jelek utalnak arra, hogy a szervezetünknek jót tenne egy böjt időszak?

Szervezetünk egyértelmű jeleket küld, ha szüksége van pihentetésre, regenerálódásra. Ilyen jel lehet, ha a koncentrálóképességünk romlik, gyakori fejfájással küszködünk, vagy az átlagosnál sokkal fáradékonyabbak és türelmetlenebbek vagyunk. A végtagjainkban, ízületeinkben  gyakorta fájdalmat érzünk, tagjaink elnehezülhetnek. Ilyenkor el kell gondolkodnunk azon, hogyan tudnánk megújulni? De hogyan kezdjünk neki a böjtnek? Az első és a legfontosabb mérföldkő, hogy határozzuk el magunkat. A böjt esetében is igaz, hogy a fejben dől el minden, hozzáállásunk, akaraterőnk nagymértékben befolyásolja a kúra sikerességét. Hallgassuk meg a környezetünkben már böjtöt teljesítők véleményét, kérjük ki az ő tanácsaikat is. Ha már megfogalmazódott a böjt iránti igényünk, ne hagyjuk magunkat eltántorítani.

Hogyan és hol böjtöljünk?

Sokan gondolkodnak úgy, hogy szívesen böjtölnének, de egyedül nem mernek. Az első alkalommal böjtölők ezért általában még a csoportokban meghirdetett böjti kúrákra is inkább egy barátnő, ismerős vagy családtag kíséretében érkeznek.
Mások úgy gondolják, hogy majd otthon, egyedül nekilátnak, megpróbálva követni azokat a szabályokat és utasításokat, melyekre figyelemmel kell lenni egy ilyen kúra során. Ez a mód azonban még a rendszeresen böjtölőknek is nagy kihívást jelent, hiszen otthon, a szokásos napi rutinunktól, problémáinktól nem tudunk teljes mértékben elhatárolódni, elszakadni. Ugyanúgy ott lesz a család mellettünk, akikről gondoskodnunk kell. Reggelit és vacsorát kell készíteni, a lakást rendben tartanunk, netán még a munkahelyünkre is bejárunk. Bosszankodunk a mindennapi dugóban, és ne felejtsük el, hogy mivel általában a böjt folyamán ingerlékenyebbek lehetünk (hiszen már nem ettünk pár napja), így még hatványozottabbnak érezzük a problémákat.
Mivel állandó stressznek vagyunk kitéve, ezért az egyedül böjtölés sok esetben kudarcba fulladhat!
Gondoljuk végig, hogy képesek leszünk-e egyedül böjtölni, vagy inkább csoportban szeretnénk a kúrát végigcsinálni.

Miért jobb csoportban böjtölni?

A csoportos böjtnek számos előnye van, elsősorban az, hogy képesek vagyunk egymásból erőt meríteni. Lehetnek a csoportban rajtunk kívül mások is, akik először böjtölnek, így ugyanazokkal a kérdésekkel, bizonytalanságokkal küzdve érkeztek, mit mi. Másrészt ott vannak a rutinos böjtölők, akik már rendelkeznek tapasztalatokkal, melyeket meg tudnak osztani velünk.  Emellett az orvos jelenléte, a csoportvezető, a szakemberek hozzáértő támogatása, és az állandó konzultációs lehetőség, az előadások is a csoportos böjtölés mellett szólnak.

Mire számíthatunk a böjt során?

Böjt alatt felléphetnek úgynevezett krízisek. Ilyenkor szervezetünk átmenetileg tiltakozik az elvonások miatt. Jelentkezhet fáradékonyság, fejfájás, rossz közérzet, hányinger, szédülés. Ezektől a tünetektől azonban nem kell megijednünk, ezek normális, de nem szükségszerű velejárói a böjtnek. Fontos tudni, hogy ezek a gondok hamar elmúlnak, többnyire néhány órán belül maguktól megoldódnak. A csoportban történő böjtölés ilyenkor is segítség lehet, hiszen a beszélgetések során „elfelejtődnek” a panaszok. Makacsabb esetekben gyógyteákkal, végszükség esetén homeopátiás szerekkel tudunk enyhíteni a tüneteken. A krízishelyzet elmúlása után a legtöbb ember sokkal energikusabbnak érzi magát, és a hangulatában is pozitív változás áll be.