Előzzük meg a mozgásszervi betegségeket!

Home / Egészség / Előzzük meg a mozgásszervi betegségeket!
Előzzük meg a mozgásszervi betegségeket!

„A mozgásszervi panaszok hátterében legtöbbször a mozgásszegény életmód, a helytelenül kivitelezett mozdulatok és testünk helytelen terhelése külön-külön, vagy együtt állnak. Ennek következtében legtöbbször gerinc- és/vagy lábfájdalmakra panaszkodunk.” 

Nem lehet elég fiatalon kezdeni

Magyarországon a mozgásszervi megbetegedések száma ijesztően növekszik, ráadásul ezek egy része már kisgyermekkorban kezdődik, még ha ebben a korban még nem is mindig jelentkeznek a tünetei. A legtöbb betegséghez hasonlóan, ebben az esetben is igaz, hogy a rendellenesség kialakulása ellen egyedüli megoldás a prevenció, azaz a megelőzés, a helyes életmódra nevelés. A mozgásszervek egészséges fejlődése szempontjából a gyerekkornak igen nagy szerepe van, ezért a megelőzést már ilyenkor meg kell kezdeni, és ennek kivitelezése a felnőttek dolga és felelőssége.

Ne avatkozzunk bele a természet rendjébe!

Az egészséges gerinc álló helyzetben, hátulról nézve egyenesnek látszik, míg oldalnézetben „S” alakú az egymást kiegyenlítő élettani görbületek miatt: a nyaki és ágyéki szakaszon homorulat, míg a háti és keresztcsonti szakaszon domborulat figyelhető meg.

Az „S” alakú élettani görbület megfelelő biomechanikai feltételeket teremt a teherviseléshez, az egyensúlyozáshoz, a járáshoz, és biztosítja a kellő mozgékonyságunkat. Ugyancsak ennek köszönhető, hogy gerincoszlopunk képes bizonyos mértékig ellenállni a hajlító erőkkel, az ütődésekkel és a rázkódásokkal szemben.

Érdekesség, hogy az újszülöttek gerince oldalnézetben csaknem teljesen egyenes, ilyenkor még csak a keresztcsonti domborulat látszik rajta. Később, a mozgásfejlődés következtében kezd formálódni a többi élettani görbület. A hasra fordulás, a fejemelés, a mászás hatására kialakul a nyaki homorulat, a háti domborulat az ülés hatására jelenik meg, majd a kisgyerek két lábra állásával, a járás megjelenik az ágyéki homorulat is. Az élettani görbületek 6-7 éves korra alakulnak ki teljesen.

Mivel a gerinc görbületeit tulajdonképpen a test saját súlya, és az izmok húzó hatása hozza létre, ezért ha a természetes, a gyerek saját fejlődési üteméhez igazodó mozgásfejlődést megzavarjuk, akkor károsan befolyásoljuk a további fejlődését. Gyakori hiba, hogy a gyermeket túl korán felültetik, vagy járatják, amikor az izomzata ehhez még nem elég fejlett.

Kevesen tudják, hogy a csípő- és deréktáji fájdalmak hátterében gyakran a korrigálás nélküli lúdtalp áll. A láb boltozatos szerkezete 1-2 éves korban, a járás hatására kezd kialakulni. Elősegíti a lúdtalp kialakulását, ha a csecsemőt felállítják, járatják, még mielőtt ehhez meglenne a megfelelő izomereje, még mielőtt ezt saját magától megtenné. Túlsúlyos gyereknél is könnyen kialakulhat, de állhat a hátterében rossz kialakítású, nem kellő tartást biztosító cipő is.

A megelőzést már óvodáskorban el kell kezdeni!

A gyerekek mozgásigénye, mozgásfejlettsége, játékigénye, érdeklődése életszakaszonként változik, és ezt a nekik szóló mozgásprogramok összeállításánál is figyelembe kell venni.

Az óvodáskorú gyerekeknél még megvannak a gerincbarát mozgásformák, hosszú ideig képesek guggoló helyzetben játszani, úgy, hogy a törzsük egyenes. Ilyenkor még sokat másznak, kúsznak, gyakran megfigyelhető, hogy négykézláb játszanak, és ha felemelnek valamit, azt mindig egyenes háttal teszik, guggolásból. Ennek a helyes gerinctatásnak a megőrzése érdekében fontos, hogy a testmozgást a gyerekekkel minél fiatalabb korban megszerettessük. A játékos gyerektorna az apróságok élettani és anatómiai fejlettségét figyelembe véve fejleszti az állóképességet, az erőt, az egyensúlyérzéket, az ügyességet, a hajlékonyságot. Már ebben a korban célszerű elkezdeni az úszásoktatást, mindezt lehetőség szerint olyan módon, hogy a gyerekek életre szóló barátságot kössenek a vízzel, az uszodával.

Később, a kisiskoláskorban sajnos rendre megjelennek az első, komolyabb mozgásszervi problémák. Nem is csoda, hiszen az iskolában heti 35-40 órát ülnek a gyerekek, mindezt teszik az esetek többségében rossz székeken, padokban. A játszó életformáról áttérnek ülő életformára, a természetes gerincbarát mozgás, a játék háttérbe szorul. A helyzetet tovább rontják az iskolai stresszhelyzetek (ismertek a lelki okokból kialakuló tartáshibák), a túlterhelés (nehéz iskolatáska), az egyoldalú, ülőhelyzetet igénylő szabadidős tevékenységek, játékok (TV, DVD, számítógép). Gyakran a szülők munkaideje, a nehezen áthidalható távolságok lehetetlenné teszik, hogy a gyerekek iskolaidőn túli sportfoglalkozásokon vegyenek részt. A családtagok helytelen, mozgásszegény életmódja is hátrányt jelent a gyerekeknek, hiszen így az iskolán kívüli időben is keveset tartózkodnak szabad levegőn, nincs alkalmuk fogócskázni, tollasozni. Pedig milyen szívesen mennének kirándulni, túrázni, bicajozni a szülőkkel, nagyszülőkkel!

Ebben az életszakaszban a gyerekek csontrendszere nagy fejlődésen megy át, így még sérülékenyebb. A csontot ért terhelések, igénybevételek a csontnövekedés mennyiségét és minőségét is befolyásolják. A helytelen, hibás mozgások és terhelések az ízületek valamint a gerinc mozgásainak beszűküléséhez vezet, mindez kedvezőtlenül befolyásolja az izomegyensúlyt, az ízületi porc anyagcseréjét, a porckorongok állapotát. A felnőttkori gerinckárosodások már ekkor megalapozódnak (pl. kopások, porckorong elváltozások, csontritkulás)! Fontos lenne, hogy a kisiskolások elsajátítsanak olyan technikákat, mellyel megőrizhetik gerincoszlopuk egészségét. Ezt szem előtt tartva fejlesztette ki két gyógytornász, Tóth Klára és Tóthné Steinhausz Viktória a „Porci Berci® barátokat keres” – gerinciskola kisiskolásoknak elnevezésű egészségmegőrző oktató programot. Ennek keretében az elméleti ismereteken túl, a gyerekek játékos módon tanulják meg a gerincbarát magatartásformát (helyes testtartást, ülést, állást, teheremelést, cipelést, stb.). Mindezek elsajátítása beépül a mindennapjaikba, automatikussá válik számukra, így megelőzhető a helytelen testtartás, és a későbbi gerincproblémák.