Felüdülés testnek és léleknek

Home / Egészség / Felüdülés testnek és léleknek
Felüdülés testnek és léleknek

Mindent a masszázsról 1. rész

Vannak, akik heti rendszerességgel masszíroztatnak, sokan még soha nem próbálták, ám legtöbben időszakosan veszik igénybe a masszőrök nyújtotta szolgáltatásokat. Hazánkban régen úgy tekintettünk a masszázsra, mint ami a sportolók számára biztosítja az ellazulást, vagy egyes betegségek esetében gyógyítja a fájdalmas, görcsös izmokat. Ezzel szemben ma már több tucat masszázs között választhatunk. Nem csak a wellness szállodák várnak minket rengeteg izgalmas masszázzsal, masszíroztathatunk szépségszalonokban, fitnesz- és wellness stúdiókban, vagy akár otthon is. Nem könnyű eligazodni a hatalmas kínálatban, hiszen sokszor még a nevük is sejtelmes ezeknek a kezeléseknek! Most induló sorozatunkkal iránytűt szeretnénk adni azok számára, akik nyitottak az újdonságokra és szeretnék megtapasztalni a számukra megfelelő masszázs jótékony hatását.

A jó masszázs ugyan nem függ a szorosan a helytől, de biztosan segít a ráhangolódásban a megfelelően kialakított, csendes, nyugodt légkört nyújtó helyiség, ahol kizárhatjuk a külvilág zavaró tényezőit. A masszőr szaktudása mellett az is fontos, hogy kialakuljon köztünk egy bizalmi kapcsolat. Ahhoz, hogy egy masszázs valóban felüdülést nyújtson testnek és léleknek, elengedhetetlenül fontos, hogy mi magunk is átadjuk magunkat a masszőr mozdulatainak.

Jó tudni, hogy a gondos információgyűjtés ellenére sem biztos, hogy rögtön rátalálunk a számunkra megfelelő masszázs típusra, sokszor csak hosszas próbálkozást követően jelenthetjük ki: ez az!

A masszázsok alapvetően két csoportba sorolhatjuk: megkülönböztetünk gyógy – és wellness masszázst. Míg előbbi minden esetben terápiás célú, utóbbi döntően jó közérzetet biztosít, és némelyik típusának egészségmegőrző hatása is lehet.

A wellness masszázsokat csoportosíthatjuk

eredetük szerint

A legtöbb masszázs ázsiai eredetű. Gondoljunk csak az egyre nagyobb ismertségnek örvendő indiai ajurvédikus masszázsokra, a thai masszázsra, és egyre több helyen találkozunk japán és kínai eredetű eljárásokkal is. Csodás masszázsokkal kényeztet minket Polinézia is, de ne feledkezzünk el a sportmasszázsra leginkább hasonlító svéd masszázsról sem. A több, különböző mozdulatsor egyesítéséből leginkább Amerikában dolgoztak ki új masszázs eljárásokat, melyek aztán rövid idő alatt megjelentek Európa szerte.

hatásuk szerint

Választhatunk relaxáló, vagy éppen frissítő és felélénkítő masszázst, de hatásosak a méregtelenítő eljárások is.

felhasznált hatóanyaguk szerint

A legtöbbször különböző illóolajokkal, algákkal, növényi eredetű hatóanyagokkal és ásványokban gazdag iszapokkal, ásványföldekkel találkozhatunk.

alkalmazott eszköz szerint

A masszőr nem minden esetben a kezével masszíroz, használhat helyette vagy kiegészítésképpen speciális köveket, harangokat, félgömböket, gyógynövényes labdacsokat.

a masszírozott terület szerint

Nem csak egésztest-masszázs létezik, egyes testrészeinket – hát, talp, kéz, fej, nyak – külön is masszíroztathatjuk.

Mielőtt választanánk, gondoljuk át, hogy

mennyi időnk van a kezelésre – szánjunk időt a masszázst követő pihenésre is; a teljes testünket vagy csak egyes pontját szeretnénk masszíroztatni;
kedveljük-e az olajos érintéseket, vagy inkább mellőznénk;
hajlandóak vagyunk-e megszabadulni a teljes ruházatunktól;
konkrét panaszunkat szeretnénk enyhíteni vagy általános hatást várunk tőle;
nyitottak vagyunk-e új eljárások kipróbálására vagy ragaszkodunk a megszokott mozdulatokhoz;
a lágy vagy a határozott erőteljes mozdulatokat részesítjük inkább előnyben.