Gőzfürdő vagy szauna?
Mindkettő jótékony hatást gyakorol a szervezetünkre, egyéntől függ, hogy kinek melyik esik jobban. A gőzfürdő és a szauna közötti legszembetűnőbb eltérés, hogy míg a szaunában száraz a levegő, addig a gőzfürdőben nedves.

A gőzfürdő Európa déli országaiban, a mediterrán vidékeken terjedt el inkább, hazánkban a török hódoltság idején jelentek meg. A szauna az északi, skandináv államokból indult el hódító útjára, a német és osztrák területeken már-már a finneket megszégyenítő rituáléval hódolnak a szaunázás szenvedélyének. Nálunk eleinte az uszodákban és sportlétesítményekben használták, ám a wellness érzés térhódításával már jóval szélesebb körben élvezhetjük áldásos hatását.

Akár a gőzfürdőt, a kár a szaunát részesítjük előnyben, mindenképpen szánjunk kellő időt rá és soha ne siessünk. Alkoholt semmi képen ne fogyasszunk előtte és lehetőleg az izzadás előtti két órában ne együnk megterhelő ételeket. Mielőtt belépünk a szaunába vagy a gőzbe, tisztítsuk meg a bőrünket minden rárakódott szennyeződéstől, kozmetikumtól és sminktől. Az izzadás után pihenjünk le és adjunk időt a szervezetünknek, hogy normalizálódjon a pulzusunk és a hőháztartásunk. Mindenképpen fogyasszunk utána vizet vagy gyümölcs- illetve gyógynövényteát.

Hetente fél óra a forró, száraz szaunában vagy a párás melegben, és megszabadulunk a gondoktól, bőrünk újra üde és rózsás lesz, miközben az immunrendszerünk is erősödik.

Kapcsolódó írásaink:

Lazítás a gőzfürdőben»

A szauna titka»