Lazítás a gőzfürdőben
A gőzfürdőben a szaunánál alacsonyabb a hőmérséklet (40-60 ºC van), ezzel szemben a páratartalom a 80 százalékot is elérheti.

A nedves gőzben könnyebb, viszont lassabb a verejtékezés, így az kevésbé megterhelő szervezetünknek. Remekül tisztít – tetőtől talpig. A meleg, langyos vagy gőzös helyiségek, a zuhany, a fürdő szinte csírátlanítják a bőrt. A nedves meleg fellazítja a szaruréteget, a bőr pórusai kitágulnak, fokozódik a faggyúmirigyek elválasztása.

Az elhalt hámsejteket és a zsíros réteget könnyen ledörzsölhetjük a bőrről vászonkesztyűvel vagy fából készült dörzseszközökkel. A bőr ezáltal jobban lélegzik, fokozódik a vérkeringés még az aprócska erekben is, és a finom masszírozás után még kellemesebb lesz közérzetünk.

Miután beléptél a gőzzel telt helyiségbe, ülj le, helyezkedjen el kényelmesen. Ha túl melegnek találod a padot, nyugodtan hűtsd le a gőzfürdőben található vizes tömlő segítségével. Lélegezz nyugodtan, egyre mélyebben. Nem az a lényeg, hogy hány percig tartózkodik bent, maradjon addig, amíg neked jól esik, ez az időtartam mindenkinél eltérő. Az is természetes, hogy egyik-másik napon kevesebb ideig esik jól bent maradni, mint azt általában megszoktuk.

A jóleső izzadás után tusolj le és pihenjen. Ha kedvet érzel hozzá, akkor lehűlés után ismét menj be a gőzbe, ezt akár háromszor is megteheted.

A gőzfürdő használata után nagyon jólesik egy masszázs, ha lehetőséged van rá, ezt semmi képen ne hagyjd ki.

Kapcsolódó írásaink:

Gőzfürdő vagy szauna?»

A szauna titka»