A méltatlanul elfeledett köpölyözés

Home / Egészség / A méltatlanul elfeledett köpölyözés
A méltatlanul elfeledett köpölyözés
„Az élet vagyon. Használd fel!”

Érdemes elgondolkodni Teréz Anya szavain,  hiszen korunk embere sokkal inkább garázdálkodik az életével, mintsem felhasználná. Garázdálkodik az életével és az egészségével, hiszen folyamatosan igyekszik megfelelni a társadalom által rá rótt és az önkéntesen vállalt feladatoknak.

A túlterhelés okozta egészségkárosodások megelőzésére és csökkentésére a modern wellness-, gyógy-, és sport terápiák mellett számos alternatív természetgyógyászati megoldás is létezik. Ezek egyike a köpölyözés.

A köpölyözés egy ősrégi terápiás módszer. Az ókori Mezopotámiából származó emblémák szerint már időszámításunk előtt 3000 évvel ismert eljárás volt. A régi görögöknél a köpölyöző harang neves orvosok jelének számított – utalva annak fontosságára. Az ősi magyar gyógyítók (sámánok, vajákosok, javas asszonyok) is előszeretettel alkalmazták. A 19. századig a módszer világszerte elterjedt, később azonban a klinikai-, kémiai kutatások előtérbe kerülésével teljesen kiszorult a gyógyászatból.

Mi történik a köpölyözés során?

A köpölyözés helyileg és reflexes úton fejti ki hatását. A köpölyt harang alakú buraként vagy üvegcsészeként kell elképzelnünk, erre régen az állatok felmelegített szarvát vagy bambusznádat használtak. Az eszközöket a testünket behálózó meridiánok különböző pontjain helyezik el. A hagyományos bambusz-, kerámia- vagy üvegköpöly belsejét alkoholos kendővel törlik át, majd láng felett elhúzva, hirtelen mozdulattal a bőrre helyezik. A fellobbanó tűz az oxigén utánpótlás hiányában azonnal elalszik, és vákuumos szívó hatás keletkezik. A köpöly 10-15 percig marad a bőrön. Hatására a kezelt területen vérbőség alakul ki, a köpöly alatt a bőr kimagaslik és élénkpiros lesz. Az erős szívó hatás miatt felgyorsulnak a keringési folyamatok, az erekbe friss vér és ezzel több oxigén áramlik, fokozódik a méregtelenítés. A kötőszövetekből az ott felhalmozódott salakanyagok felszabadulnak és a vese irányába távoznak. Manapság leggyakrabban a narancsbőr eltüntetésére és helyi fogyasztásra használják, de hatásos lehet izomfájdalmakra, az izomláz, a megfázás, az allergia, az asztma, a tüdőgyulladás tüneteinek enyhítésére, valamint különböző anyagcsere-rendellenességek és menstruációs görcsök oldására is.

A NaturMed Hotel Carbona gyógymasszőre a köpölyözés mellett igen sokféle masszázs technikát tanult, és egy részüket rendszeresen alkalmazza is munkája során. Számára fontos, hogy időnként visszajelzéseket kapjon arról, hogy van értelme annak, amit csinál. Meggyőződése, a köpölyözés manapság elég méltatlan helyre szorult vissza a naturmedicinás kezelések sorában. Ezt a hitet erősítette meg nemrégiben egy televízióban bemutatott film a kínai sportolók olimpia előkészületeiről, a rendezvények technikai, személyi és egyéb hátteréről. Többek közt bemutatták az olimpia orvosi rendelőit is. Ezek egyikében a kínai orvos egy úszó olimpikont kezelt, aki vállfájdalmakkal küzdött. Az orvos megvizsgálta, majd elővett és felrakott három köpölyharangot a sportoló vállára. Köpölyharangot! Nem injekciót, tablettákat, hanem helyileg, a doppingtilalom mellett is alkalmazható köpölyt. Ha egy ilyen intenzíven fejlődő társadalom sportolóinak a huszonegyedik században megfelel ez a kezelés, akkor nálunk miért nem alkalmazzák gyakrabban?

Nem csak kínai sportolók, hanem például az amerikai úszólegenda, Michael Phelps is a köpölyözésre esküszik.

 

Köpölyözés, vákuum masszás szállodánkban>