Menjünk ki a szabadba!

Home / Egészség / Menjünk ki a szabadba!
Menjünk ki a szabadba!

Az év minden napján megtehetjük, de talán az iskolás emlékeink miatt, a legtöbbünknek ősszel jut eszébe, hogy kiránduljon egyet. Az is érdekes, hogy a legtöbben a kirándulásra gondolunk, ha azt halljuk, hogy menjünk ki a szabadba, pedig már a séta is üdítően hat ránk, arról nem is beszélve, ha komolyabb izommunkát végzünk, kocogunk, biciklizünk, vagy a séta sportosabb változatát a nordic walking-ot gyakoroljuk. Sőt, a szabadban gimnasztikai gyakorlatokat, nyújtásokat is végezhetünk, és a keleti eredetű testmozgások többsége is kifejezetten hatásosabb a szabad ég alatt.

Valódi energiabomba

Kevesen dicsekedhetnek azzal, hogy őket elkerülik a mozgásszervi panaszok, ám sokat tehetünk, hogy megelőzzük a kialakulásukat, illetve késleltessük a baj elhatalmasodását. A helyes táplálkozás mellett a leghatásosabb prevenció a mozgás. Bizonyított tény, hogy már a rendszeres tempós séta is hatásos az izomzatunk karbantartására, a testsúlyunk kordában tartására. Ha a zárt terek helyett a szabadban mozgunk, a szervezetünk könnyebben jut friss oxigénhez.

Pénztárcabarát lehetőségek

A sétálás nem kerül semmibe, pusztán elhatározásra van szükségünk hozzá. Már egy kényelmes cipő is elég, mint felszerelés, ez pedig egyébként is van a szekrényünkben. Ne ijedjünk meg az esőtől és az eső utáni időtől, hiszen a burkolt utakon ilyenkor sincs különösebb csúszásveszély.

A kocogáshoz is csak egy cipőre lesz szükségünk, hiszen futni sima pamut pólóban és a szabadidő- vagy a tréningruhánkban is lehet. Drága – légáteresztő,  az izzadtságot a bőrünktől távol tartó – ruhát csak akkor érdemes venni, ha valóban rendszeresen sportolunk. Ebben az esetben a cipőnkre is többet kell költenünk, mert egy rossz cipőben – ha aszfalton futunk – sérülhetnek az ízületeink.

A nordic walking, azaz a sportos gyaloglásnak a legfontosabb kelléke a bot, ami ugyan pénzbe kerül, ám egyszeri beruházás, és hol van ez attól, mintha rendszeres tornatermi bérletet vennénk! Fontos, hogy a botot szaküzletben vásároljuk, ahol segítenek kiválasztani a számunkra megfelelőt.

Ideális terepen

A Carbonában minden adott, hogy élvezzük a szabadban végzett mozgás jótékony hatását. Jól képzett szakemberektől sajátíthatjuk el a megfelelő technikákat. A szálloda parkosított kertjében thai chí-vel vagy jógával kezdhetjük a napot, és akár Hévíz belvárosában, vagy a tó körül sétálunk, remekül kiegészíthetjük a gyógyvíz jótékony hatását az oxigén dús levegő frissítő hatásával. Kipróbálhatjuk a nordic walking-ot és biciklizhetünk is, hiszen botokat ingyen biztosít a szálloda, kétkerekűt pedig könnyedén bérelhetünk. Csak nehogy otthon hagyjuk a kényelmes lábbelinket és a tornacipőnket!