Óvjuk a bőrünket, ha támad a hideg

Home / Egészség / Óvjuk a bőrünket, ha támad a hideg
Óvjuk a bőrünket, ha támad a hideg

Az arcunkat nem tudjuk melegen bebugyolálni, és a kezünk még kesztyűben is didereghet. Figyeljünk oda a hidegnek leginkább kitett testrészeink gondoskodó ápolására!

Árulkodó kezek

A kézfejünk állapotából könyörtelenül kiderül, hogy ki mennyi időt szán a bőrápolásra. Télen a megszokottnál többször lesz szükségünk hidratálásra és ápolásra, ha tehetjük, akkor minden kézmosás után használjunk kézkrémet. Nem feledkezünk el a rendszeres kenegetéstől, ha a táskánkban, a munkahelyünkön, és a lakás több pontján (konyha, fürdőszoba, éjjeliszekrény) is tartunk kézápolót.

Éjszakára mindenképpen zsíros szert használjunk, míg napközben olyan kézkrémre van szükségünk, amelyik pillanatok alatt beszívódik a bőrünkbe. Megoldást jelenthet, ha – csakúgy, mint az arckrémek esetében – nappali és éjszakai kézápolót is beszerzünk, az előbbit a védelem, míg az utóbbit a regenerálás jegyében. Éjszakára kézmaszkot is feltehetünk, sőt, aki ezt jól viseli, az egy cérnakesztyűvel fokozhatja a pakolás hatását: kenjük be a kezünket először pigmentfoltok és ráncosodás elleni szérummal, ezt kövesse az olajokban gazdag kézpakolás, amire kesztyűt húzunk legalább a tv nézés, vagy az olvasás idejére.
A hideg a körömágy bőrét is megviseli, ezért mindenképpen fordítsunk erre a területre különleges figyelmet. A krém még alaposabb, bővebb felvitelét követően alaposan masszírozzuk bele a körömágyba.

Vegyük igénybe a szépségszalonok kéz-és körömápoló kezeléseit! Nálunk, a Carbonában érdemes kipróbálni a paraffinos kézpakolást, amikor a manikűrözött steril kezet speciális kollagén krémmel kenik be, majd 3 alkalommal meleg paraffinos oldatba helyezik, és nejlonba, meg frottírba bugyolálják.. Ebben a meleg pakolásban a hő hatására a pórusok kinyílnak, így a hatóanyagok még intenzívebben tudják kifejteni ápoló hatásukat. 15 perc elteltével a lágyan megszilárdult pakolást lehúzzák. Az eredmény magáért beszél, a selymes és egészséges bőr látványa mindenkit meggyőz a kezelés nagyszerűségéről.

Előzzük meg a szánk kicserepesedését!

Az ajkunk bőre rendkívül érzékeny, a kinti hideg, a szél és a benti száraz levegő agresszív támadása ellen a segítségünk nélkül védtelen, hamar kipirosodik, ég és kicserepesedik. A legrosszabb megoldás, ha nyalogatjuk, mert ilyenkor a nedvesség elpárolgásával még szárazabbá válik. Csak úgy előzhetjük meg a kellemetlen tüneteket, ha ajakápolót használunk. A balzsamok roppant széles kínálatából válasszuk ki azt, amelyik nekünk leginkább megfelelő:

A stiftek praktikusak, mert egy mozdulattal máris használatra készek
A tégelyes változatokba az ujjunkkal kell belenyúlnunk, és ha nem tiszta a kezünk, akkor bizony kórokozókat is kenünk a szánkra jócskán. Ráadásul a kezünkön lévő szennyeződés miatt az ajakír gyorsabban megromlik.
Ha az összetevők listáját böngészve mentolt találunk, akkor legyünk óvatosak. A mentolos készítmények ugyan hűsítik az égő ajkunkat, ám a mentol vízelvonó hatású, így még szárazabbá válik a bőr. (Persze ettől újra és újra bekenjük a szánkat, tehát több fogy az ajakírból, ez a gyártónak jó, de nem nekünk.)
A csillogós, a színezett változatok szépen kiemeli az egészséges ajkunkat, de ha már cserepes, akkor inkább ne ilyet használjunk, mert ez még inkább felhívja a figyelmet a szánkra.

Ha nincs kéznél ajakbalzsam, akkor se essünk kétségbe! A méz, a körömvirágkrém, a száraz bőrt regeneráló krémes arcpakolás és az illatanyagtól mentes kézkrém is segítséget nyújthat a bajban.

Az arcunkat krémekkel védjük

Figyeljük a bőrünk jelzéseit, pontosan „megmondja”, hogy mire van szüksége. A piros foltok a hideg és a szél okozta irritációra utalnak, tehát nyugtató, gyulladáscsökkentő termékekkel kényeztessük a bőrünket. Kerüljük az erős illatú krémeket, mert az ezt biztosító adalékok csak tovább súlyosbíthatják a helyzetet. Ilyenkor a vízzel lemosható, habos arctisztítók helyett térjünk át a kíméletesebb tejek használatára. A száraz, feszülő érzés arra utal, hogy gazdagabb krémet kellene használnunk, a hidratálók ilyenkor önmagukban nem elegendőek. Segíthetnek a szérumok is, ezeket mindig a tiszta bőrre vigyük fel a krémezést megelőzően (de nem helyette).
Amikor hosszabb sétára indulunk a szállodából, akkor az arcunkat alaposan kenjük be extra zsíros krémmel, ez maszkhoz hasonlóan védi majd a bőrünket. A melegbe visszatérve töröljük le a felesleget, pont úgy, mintha a ruhánkat vennénk le.