Paradicsom – nem csak finom, egészséges és szépít is

Home / Egészség / Paradicsom – nem csak finom, egészséges és szépít is
Paradicsom – nem csak finom, egészséges és szépít is

A nyers paradicsom igazi csodaszer – az egészségünk megőrzése mellett még a bőrünket is megszépíti. Már évszázadok óta alkalmazzák a sebgyógyulásban, érdemes napjainkban is kiaknázni a benne rejlő hatóanyagokat.

A paradicsom ereje a szépségápolásban

A paradicsom egyaránt gazdag vitaminokban, elővitaminokban és ásványi anyagokban. A szépségápolásban kiemelt szerepe van a  B2-, C- E-, és A-vitamin tartalmának. A riboflavinnak (B2-vitamin) köszönhető a bőrt energizáló hatása, sokkal frissebbnek hat tőle az arc bőre. A C- és E-vitaminokról tudjuk, hogy remek antioxidánsok, az A-vitamin segíti, hogy a folyamatosan megújuló bőrsejtek kellően egészségesek legyenek. Az igen magas kálium tartalmának köszönhető a sebgyógyító és gyulladáscsökkentő hatása. Ezért eredményes a házi gyógymód: a csúnya duzzadt „kelések” egy-kettőre gyógyulásnak indulnak, ha nyers paradicsomot kötünk rájuk. És ugyancsak a gyulladáscsökkentő hatás miatt tartják kordában a paradicsomos natúrszappanok a pattanásokra hajlamos bőrt. A paradicsom legkülönlegesebb hatóanyaga a likopin, ezért vethetjük be ezt a zöldséget az idő előtti öregedés ellen nyersen fogyasztva és kozmetikai készítményekhez és napozókrémekhez adagolva is.

Mi az a likopin?

A likopin a karotinoidok családjába tartozó festékanyag, molekulája 40 szénatomot tartalmaz. Ennek a festékanyagnak köszönheti a paradicsom a piros színét. A paradicsomon kívül megtaláljuk a piros színű paprikában. Mint minden karotinnak, a likopinnak is kiemelkedő az antioxidáns hatása. A káros szabad gyökök elleni küzdelemben a likopin jóval hatékonyabb, mint a sárgarépában található narancsszínű karotin.

Házi praktikák

Salátakészítés, főzés közben a frissen felvágott paradicsommal simítsuk át az arcunkat, a nyakunkat, sőt a dekoltázsunkat is. Még hatásosabb – különösen zsíros bőr esetén -, ha vékony szeleteivel beborítjuk az arcot és rajtahagyjuk 10 percig, majd leöblítjük. Ha szárazabb a bőrünk, akkor is kihasználhatjuk a paradicsom frissítő erejét, és az összetört húsából egy keveset keverjük bele egy kis túrós- tejszínes- petrezselymes pakolásba.

A házilagos alkalmazás során nem árt tisztában lennünk azzal, hogy a paradicsomban található hatóanyagok mennyisége nagyban függ attól, hogy hol termett és mennyire érett a bogyó. A szabadon termesztett, teljesen érett, friss zöldségben a legmagasabb a C-vitamin tartalom.

Tudtad?

A paradicsom nem gyümölcs, hanem zöldségféle, hiszen egynyári, lágyszárú növény.
A burgonyafélék családjába tartozik a paprikához és a padlizsánhoz hasonlóan.
Rengeteg értékes anyagot tartalmaz a héja és a magja is, ezért ne csak a divatos friss lé formájában fogyasszuk.
Őshazájában, például Peru területén vadon terem.
Mexikóban a zöld leveles szárat felakasztva rovarok elriasztására használják.
Levele sokaknál allergiás reakciókat vált ki.
Likopin tartalmának köszönhetően egyre elfogadottabb a paradicsom, mint egyes rákos betegségek ( különösen a prosztatarák) kialakulásának valószínűségét csökkentő zöldségféle.