A pihentető alvás és a relaxálás titka

Home / Egészség / A pihentető alvás és a relaxálás titka
A pihentető alvás és a relaxálás titka
Az alvás életünk nélkülözhetetlen velejárója – ezt senki nem vitatja. Alvás közben megújulnak testünk fáradt szövetei, tudatalattink pedig – az álmok révén – feldolgozza az ébrenlét benyomásait, segít oldani a mélyebben nyomot hagyó emlékeket. Mit tegyünk, ha nem tudunk, vagy nehezen tudunk elaludni, ha élethelyzetünk, munkahelyi időbeosztásunk (váltott műszak, ügyelet) miatt felborul az addig jól működő folyamat?

Az emberi szervezetnek –testnek és léleknek egyaránt – szüksége van az alvásra.

Az éber állapot és az alvás periodikus változásának védő és regeneráló szerepe van. A szív kevesebbet dobban, a vérnyomás alacsonyabb, csökkennek a bélmozgások, az izmok elernyednek, a szemünk is pihen. Ám a testünkön belül komoly „munka” zajlik, a testünket felépítő sejtek ilyenkor végzik el a nappali káros hatások javítását és felkészülnek a következő napra. Ezért van az, hogy ha a testünk vagy a lelkünk megbetegszik, sokkal többet alszunk, mint amikor egészségesek vagyunk.

Egy felmérés során a megkérdezett 40 év körüli felnőttek több mint fele válaszolta: időnként álmatlanság kínozza őket. A férfiak 7, a nők 12 százaléka úgy fogalmazott, hogy minden éjjel nagyon rosszul alszik. A pszichológus szerint az alvásproblémák egy része lelki okokra vezethető vissza, az élet nappali gondjaira. Amit nem tudtunk ébren véghezvinni, azon rágódunk éjszaka. A szakember azt tanácsolja, hogy este gondoljuk végig a napunkat, ha tehetjük, relaxáljunk, tornázzunk pár percig, és ne együnk nehéz ételeket. Lehetőleg 20 celsius foknál ne legyen melegebb a hálószobánkban. Jó hatása lehet egy nyugtató fürdőnek, és az ágyunk mellett elhelyezett levendulának (szárított vagy olaj) is. Elalvás előtt ne nézzünk izgató témájú filmeket, tévé műsorokat, és csak könnyed szépirodalmat olvassunk.

Az alvás mellett (esetleg helyette) a relaxáció is segíthet a szervezetünk feltöltésében, a gondok elűzésében. Az egyik ilyen hatásos pihentető praktika a jáde köves gerincmasszázságy nyújtotta kényeztetés.

A jáde egy féldrágakő, amelyet évszázadok óta használnak a keleti gyógyászatban. A halhatatlanság kövének is tartják. Hívői úgy tartják, hogy egyedi rezgései megegyeznek az emberi test rezgéseivel. A rezgések az egészséges szerv rezgését sugározzák a beteg testrészek felé, így fokozzák a szervezet öngyógyító folyamatát, energiával töltik fel a testet, ezzel segítik a chi (életenergia) áramlását.

A NaturMed Hotel Carbonában alkalmazott jáde köves masszázságy kezelés során egy külön erre a célra kialakított helyiségben pihenhetjük ki fáradalmainkat, egy lesötétített szobában. A masszázságyban a combunk és gerincoszlopunk mentén elhelyezkedő jáde kövek 45-50 oC –ra melegszenek fel a kezelés során, és végigmasszírozzák a görcsös, fáradt izmokat. A komfortérzetünket növeli, hogy egy meleg takaróval bugyolálnak be bennünket, miközben a kezünkbe adnak egy másik szerkezetet, amely szintén jáde kövekkel borított. Ezt saját közérzetünknek megfelelően helyezhetjük el a testünkön, ajánlott azonban a hasra helyezni. Köztudott, hogy a szorongás és feszültség, idegi kimerültség a hasüregi szervekre, a bélrendszerünkre és a gyomrunkra is negatív kihatással van. A felmelegedett jáde kövek ezeket a területeket is lazítják. A kövekbe beépített héliumizzók különleges hőenergiát hoznak létre, amelyek mélyen behatolnak a testünkbe, és felerősítik a kövek pozitív hatását. A hőterápia, a fényterápia és az akupresszúra egyedülálló hármas hatása igazi kényeztetést nyújt a testnek.