Pilates, a könnyed torna

Home / Egészség / Pilates, a könnyed torna
Pilates, a könnyed torna

Van egy új, főként a hölgyek körében kedvelt mozgásforma, melyet azoknak ajánlunk, akik nem kifejezetten szeretik a konditermek hangulatát, az aerobikos zenére ugrálást pedig fárasztónak találják. Ez a torna kicsit hasonlít a jógához, és különlegessé teszi, hogy a keleti harcművészetek elemeit a balett lágy mozdulataival ötvözi. Ez a Pilates.
Nevezik a kontroll művészetének, és hívják gigantikus gerinctréningnek is. Ami viszont teljesen biztos, hogy ha egészséges, erős, de egyben hajlékony és rugalmas gerincre, valamint feszes, formás izmokra vágyunk, akkor a Pilates lesz megfelelő nekünk.

Honnan  ered a Pilates?

A XX. század elején a német Joseph Hubertus Pilates kifejlesztett egy mozgásrendszert, amelyik az egész testet tetőtől talpig átmozgatja, és a mélyrétegű izmok erősítésére és nyújtására koncentrál. Habár az általa egyszerűen kontrollnak nevezett módszert, amelyben a gimnasztika gyakorlatait a jóga szemléletével és légzéseivel egyesítette a saját egészségi állapotának javítására alakította ki, 1926-ban már megnyitotta első stúdióját New Yorkban. A technika hamarosan a hollywoodi sztárok titkos edzésmódszerévé vált. Ma is számos híresség esküszik rá, Madonna és Julia Roberts is ennek a módszernek a segítségével őrzi meg fiatalos erőnlétét és rugalmas alakját.

A legeldugottabb izmokat is működésbe hozza!

A módszer a légzés segítségével éri el azt, hogy az alsóbb izomcsoportokat is be tudja vonni a mozgásba, ezzel segíti elő így a harmonikus testfelépítést, a megfelelő testtartást, és a jó közérzetet. A gyakorlatok hatására testünk egész izomrendszere megerősödik, különös figyelmet kapnak a medence körüli mély izmok, a hasizmok és a gerincoszlop körüli izmok.

Nem ördöngösség, mégis hatásos!

A Pilatest a gyógytornászok főként azoknak ajánlják, akik ülőmunkát végeznek, vagy azoknak, akik inkább a visszafogott mozdulatsorokat részesítik előnyben.  De azoknak is sokat segíthet ezen technika elsajátítása, akik az egyoldalú fizikai terhelés miatt  tartásproblémákkal küzdenek, s szükséges annak korrigálása.
Mivel a legtöbb gyakorlat alaphelyzete a háton fekvés, így a gerincproblémákkal, hát-és derékfájással vagy túlsúllyal küszködők is megerőltetés nélkül alkalmazhatják a tanult mozdulatokat. Ez a torna nincs korhoz kötve, nem függ attól, hogy milyen edzett a szervezetünk. A gyakorlatokat egy 10 alkalmas „tanfolyam során” egyszerűen elsajátíthatjuk, és utána otthon is végezhetjük.