A víz nem csak hűsölésre csábít – élvezzük a sokszínű vízi sportokat is!

Home / Egészség / A víz nem csak hűsölésre csábít – élvezzük a sokszínű vízi sportokat is!
A víz nem csak hűsölésre csábít – élvezzük a sokszínű vízi sportokat is!

A vízi sportok világa nem csak az úszásból és a vízilabdából áll! Érdemes megismerkedni az egyre divatosabb vízi gimnasztikával is, amit szállóvendégként ingyenesen, szakemberek irányítása mellett próbálhatunk ki a Carbonában.

Torna a vízben

Nemtől, életkortól, és ami talán a legfontosabb, hogy testsúlytól függetlenül mindenki számára javasolt mozgásforma a vízi torna. A segítségével átmozgathatjuk minden porcikánkat, anélkül hogy ez megterhelő lenne az ízületünknek és a csontozatunknak, ám így is „égetjük” alaposan a kalóriákat! Sok ellenjavallata nemigen létezik, és gyakran nagyon könnyűnek tűnik, mégis fontos, hogy a mozgásunkat szakember koordinálja, mert egy-egy rosszul kivitelezett gyakorlat izomhúzódásokhoz is vezethet. Végezhetjük úgy is, hogy leér a lábunk (annak sem kell lemondani róla, aki nem tud úszni), de speciális, a végtagjainkra és a derekunkra rögzített segédeszközök segítségével mély vízben is mozoghatunk.
A Carbonában a hét minden napján, akár több alkalommal is részt vehetünk a vízi tornák valamelyikén, és garantált, hogy aki egyszer kipróbálta, az alig várja majd a következő lehetőséget!

Miért előnyös a vízben végzett torna?

A víz felhajtóerejének hatására könnyebbnek tűnik a test, tehermentesíti a csontokat, az ízületeket és az ínszalagokat. A víz testre gyakorolt hatása,hogy javítja a vérkeringést és aktiválja a nyirokkeringést. Javítja a koordinációt és az egyensúlyérzéket, jó hatású az anyagcsere folyamatokra, az idegrendszerre, és a stresszt is csökkenti, remek közérzet javító. A víz sűrűsége 800-szor nagyobb, mint a levegőé, így az itt végzett mozgások sokkal hatékonyabbak, mint a szárazföldön, de mégsem izzadunk, mert a vízben könnyebb a hőleadás. A víz ellenállásával szemben végzett mozgás nagyobb energia felhasználást igényel, mintha szárazon edzenénk, ettől olyan jó a fogyni vágyók számára. Bármely irányba is végezzük a mozdulatokat, szembe találjuk magunkat a víz ellenállásával, így olyan izomcsoportokat is meg tudunk mozgatni, amelyeket a földön nem veszünk igénybe.
Mivel minden izmot működésbe tudunk hozni, a vízben végzett mozgás remek alakformáló, feszesíti a kötőszövetet.

Melyiket válasszuk?

Nemes Viktória, a Carbona gyógytornásza elárulta nekünk, hogy a vízben végzett tornák különböző formáinak mi a lényege, és kinek ajánlottak. Összeállításunk segítségével könnyen megtalálhatjuk a számunkra ideális mozgásformát, de természetesen arra is lehetőségünk nyílik, hogy a szállodában a képzett szakembereinktől személyes konzultáció során kérjünk segítséget a választáshoz.

Zenés vízi torna

20-25 perces általános vízi torna zenére szerek nélkül.

Aqua-tréning

20-25 perces fitnesz program hangulatos zenére. A gyakorlatok fejlesztik az állóképességet, az izomerőt. Minden alkalommal vagy vízi súlyzókkal, vagy nudlival történik a mozgás. Ez az aerobik program azoknak ajánlottak, akik nagyobb terhelés és hatékonyságot szeretnének. A bemelegítés után következnek az aerobik gyakorlatok, ugrálások, futások. Az aqua tréning közben vízi súlyzókkal erősítjük a különböző izmokat. A torna végén nyújtó gyakorlatokat végzünk.

Aqua-fitness és Aquafins-Fit

Ezek az aerobik programok azoknak ajánlottak, akik teljesen egészségesek, semmilyen szív-, vérnyomásproblémájuk nincs, és nem szenvednek ízületi- vagy gerincfájdalmaktól sem. A bemelegítés után következnek az aerobik gyakorlatok, ugrálások, futások. Az Aqua-Fitness közben vízi súlyzókkal erősítjük a különböző izmokat, míg az Aquafins-Fit tréningnél a lábakra és a kezekre tépőzárral rögzített, szárnyakra hasonlító aquafins eszközzel növeljük a víz ellenállását, így még hatásosabban erősíthetjük a problémás területeket (comb, popsi, has, kar). A torna végén nyújtó gyakorlatokat végzünk.

Vízi gerinctorna

A kialakult problémákkal rendelkező vendégek számára, egyéni illetve kiscsoportos, esetenként páros gerinctornát tartunk. A torna vízben különböző eszközökkel, mint az a gumiszalag és az egyensúlyozó tányér, súlyzóval történik, az előzetes mozgásstátusz felmérését követően.