Hozzávalók egy nagyobb tepsihez:
a tésztához:
Liszt
Tojás
Só
Tejföl
a káposztához:
Fejeskáposzta
Só
Őrölt bors
Olaj a sütéshez
70 dkg
1 db
1 dkg
2 dl
50 dkg
2 dkg
3 késhegynyi
2 dl
Elkészítése:
A lisztből a tojással, sóval és egy kevés vízzel tésztát gyúrunk. Két gombócra választjuk, majd a gyúródeszkán letakarva pihentetjük. Amíg a tészta pihen, a káposztát lereszeljük, sózzuk, majd 5-10 perc után kicsavarjuk. Egy kevés olajon lesütjük, ha kell még egy kis sóval és borssal ízesítjük.
A tésztát sodrófa segítségével kb. 2 mm vastagságúra kinyújtjuk. Kevéske olajjal szellősen meglocsoljuk. 15 cm-es csíkokra vágjuk, de addig nem vesszük el egymástól, amíg a sütött káposztával meg nem szórtuk. Ezután a csíkokat külön-külön rétesszerűen feltekerjük, majd vékonyan kiolajozott tepsibe rakjuk. 200 Co-os előmelegített sütőben kezdjük el sütni, majd később a hőmérsékletet 170-180 Co-ra csökkentjük. A sütési ideje kb. 30 perc. Ha megsült, cserép vagy porcelán tálra szedjük, a maradék tejföllel meglocsoljuk, tiszta konyharuhával 5-10 percre letakarjuk, hogy visszagyengüljön, majd tálaljuk.
Tipp
Vendégváróként is ajánlom, de egy tartalmas leves mellé kitűnő főfogás is válhat belőle.