Mi így készítjük: Káposztás hajtóka

Home / Gasztronómia / Mi így készítjük: Káposztás hajtóka
Mi így készítjük: Káposztás hajtóka

Hozzávalók egy nagyobb tepsihez:

a tésztához:

Liszt
Tojás

Tejföl

a káposztához:

Fejeskáposzta

Őrölt bors
Olaj a sütéshez

 

 

70 dkg
1 db
1 dkg
2 dl

 

50 dkg
2 dkg
3 késhegynyi
2 dl

 

Elkészítése:

A lisztből a tojással, sóval és egy kevés vízzel tésztát gyúrunk. Két gombócra választjuk, majd a gyúródeszkán letakarva pihentetjük. Amíg a tészta pihen, a káposztát lereszeljük, sózzuk, majd 5-10 perc után kicsavarjuk. Egy kevés olajon lesütjük, ha kell még egy kis sóval és borssal ízesítjük.

A tésztát sodrófa segítségével kb. 2 mm vastagságúra kinyújtjuk. Kevéske olajjal szellősen meglocsoljuk. 15 cm-es csíkokra vágjuk, de addig nem vesszük el egymástól, amíg a sütött káposztával meg nem szórtuk. Ezután a csíkokat külön-külön rétesszerűen feltekerjük, majd vékonyan kiolajozott tepsibe rakjuk. 200 Co-os előmelegített sütőben kezdjük el sütni, majd később a hőmérsékletet 170-180 Co-ra csökkentjük. A sütési ideje kb. 30 perc. Ha megsült, cserép vagy porcelán tálra szedjük, a maradék tejföllel meglocsoljuk, tiszta konyharuhával 5-10 percre letakarjuk, hogy visszagyengüljön, majd tálaljuk.

Tipp

Vendégváróként is ajánlom, de egy tartalmas leves mellé kitűnő főfogás is válhat belőle.